top of page

Mere betonlykke – restaurantskibet tager form

Advarsel: Her kommer et blogindlæg som mest er for nørderne, der interesserer sig for husbåde, havnen og byggeteknik!

I oktober 2015 står vi med dette monstrum af en betonklods. 5 meter bred og 20 meter lang. 1,30 meter i højden og opdelt i 14 rum. De fleste er lukkede kamre med luft, som holder vidunderet flydende – utroligt at så tungt et materiale som beton faktisk egner sig glimrende til at bygge skibe og husbåde med!

Fire af kamrene er foret med 4 mm ståltanke, som engang har indeholdt olie og benzin. Vores betonpram har ligget som flydende benzinstation ude i Svanemøllen havn, hvor lystsejlere og fiskerbåde har kunnet lægge til for at tanke op.

Sådan her så den ud, med en lille kontor- og butiksbygning ovenpå:

Så var der nogen der glemte at skrue et dæksel ordentligt på i en storm. Et af rummene blev oversvømmet og det hele sank til bunds. Firmaet, der ejede den gik konkurs, og til sidst måtte By og Havn betale for at få den bjærget fra bunden så den ikke skulle ligge og forurene.

Nu er den vores og vi har fået 100 m2 solid bund at bygge ovenpå. Huset er forlængst væk, smadret til brokker.

Men det rummer en verden af muligheder.

Vores første tanke er, at beholderne i bunden kan renses op og bruges til vandforsyning og spildevand under det nye dæk, vi vil lægge af brede egeplanker. Andre af rummene kan måske forsynes med låg og bruge til lager, møbler, hvad der nu bliver brug for.

Men så tænker vi videre. 1 meter af prammen er under vand, 30 cm. er over vandlinjen.… men hvad hvis vi skærer hele ’låget’ af og bygger en kant op?

Så har vi med ét en fuld ’kælderetage’ på 100 m2 opdelt i 14 regulære firkantede rum!

Men først skal betonen skæres op:

Betonstøv og vand sprøjter fra skæremaskinen, larmen er øredøvende, det er koldt, det blæser, det er blevet november.

Vores venner Jakob og Morten hjælper til.

-Det er som at arbejde i en mine!, griner de overstadigt når de har stået der ti timer i træk og er dækket af betonstøv fra top til tå. Uigenkendelige!

Men inden jul er alle betonbrokkerne fjernet med kran og der er svejset en nydelig jernkant med vindueshuller hele vejen rundt. Pludselig kan vi gå rundt dernede, fra rum til rum, og planlægge indretningen: Køkken, toiletter, opvask, vinlager – hvor skal vi bygge kølerummet, og hvor skal vi placere trapperne fra selve restauranten, som skal bygges ovenpå?

Vi har fået mere end dobbelt så meget plads. Pludselig er det ikke bare en lille flydende sommercafé vi kan bygge – men en rigtig restaurant med plads både ude og inde og mulighed for at servere året rundt!

Seneste blogindlæg
Arkiv
Søg på emner
Følg os her
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black TripAdvisor Icon
bottom of page